The Congo Dandies: Different people, different passion

Poartă etichetele celor mai cunoscuţi designeri din lume şi cele mai meticuloase culori, The Congo Dandies sunt întruchiparea eleganţei vestimentare. Cunoscuţi sub denumirea de “sapeurs”, aceştia reprezintă o subcultură congoleză dedicată cultului stilului. “The Sapeurs” este, deasemenea, despre masculinitate, politică, schimbarea stereotipurilor cu privire la modul în care oamenii văd Africa.

În Brazzaville şi Kinshasa, aceste persoane se remarcă prin sărăcia pe scară largă în contrast cu ţinutele pe care le poartă, avansând pe străzile capitalelor ca nişte opere de artă umane.

Împrumuturile de zeci de milioane de dolari la bănci, nu îi opresc să îşi continue pasiunea şi activitatea, fiind conştienţi de faptul că băncile nu le pot pune sechestru pe nimic, pentru că nu au pe ce. Totuşi, ei sunt descrişi de cei din jur ca “The God of clothes” sau “The pride of our area” şi periodic se întâlnesc pentru a-şi expune noile achiziţii.

 

“Costumele de la Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier sau Armani sunt toate în cerere, precum şi pantofii de la Weston. Imitaţiile nu pot fi tolerate!”  declară Gondola, unul dintre membrii acestora. “Puteţi pierde reputaţia dacă purtaţi imitaţie”, mai adaugă acesta. Costumele colorate sunt finisate cu o cravată sau un papion, cu o batistă de buzunar sau chiar cu un trabuc. Mulţi dintre aceştia, apelează la unele trucuri nu pentru a se expune publicului, ci pur şi simplu susţin că aşa se simt bine.

Sapeurs nu sunt bogaţi, ei lucrează, de obicei, la locuri de muncă necalificate şi uneori recurg la furtul din magazine pentru a-şi alimenta dependenţa de îmbrăcăminte. Aceste “vedete” ale locului sunt cele mai râvnite de cei din jur, dar niciodată nu renunţă la ideea de casă şi familie. În spatele a ceea ce înseamnă un aspect plăcut, o ţinută de zeci de milioane de dolari, stau familii care duc lipsă de hrană, care nu au un acoperiş şi unde domină diferite boli.

Acestă mişcare reprezintă una de interes, dacă privim deeper putem înţelege că aceştia sunt nişte indivizi visători care încearcă să evadeze din societatea şi violenţa din Africa făcând ceva pozitiv. Sunt, deasemenea, nişte persoane optimiste şi pline de energie, un exemplu de urmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *